MENOPAUSA

Què és la menopausa ?

La menopausa és la finalització dels cicles menstruals femenins (del grec mens:mensualment i pausi: parada).

Es un procés fisiològic pel qual la dona acaba deixant d’ovular, es a dir, ja no pot quedar embarassada. Es una etapa d’una durada variable (normalment entre 1 i 3 anys(1) ) que sol començar a partir dels 40-45 anys(2) i que comporta tota una sèrie de canvis fisiològics que poden resultar més o menys molestos, fruit de la progressiva pèrdua de funció del ovaris.

Inicialment, als ovaris són cada cop menys els fol•licles(3) restants i amb més dificultats de maduració. Al mateix temps comencen a haver-hi cicles més llargs, sovint anovulatoris (cicles menstruals en els que no s’ovula), i períodes amenorreics ( períodes sense menstruació). Finalment la menstruació desapareix definitivament.

Quins canvis fisiològics comporta la menopausa ?

Tot l’esmenta’t procés comporta una sèrie d’importants canvis hormonals i fisiològics. En primer lloc, el cicle d’alliberament d’hormones produïdes per els ovaris, i els processos de retroalimentació hormonal que menopausa, tractament, tractaments, fol·licles ovàrics, menstruació, estrògens, progesterona,  gonadotropines, FSH, hormones, atrofia, endometri, vagina, relacions sexuals, sexualitat, dolor, osteoporosi, descalcificació, massa òssia, colesterol, pressió arterial, sufocacions, vertígens, marejos, cefalees, teràpia hormonal substitutiva, moduladors selectius dels receptors d’estrògens, isoflavones, soja, trèvol vermell, vitamina D, lecitina, lecithina, omega3, farmàcia andorra, farmàcia guerrero, medicaments internacionalsaquestes activen, queden alterats. Així disminueixen sensiblement els nivells d’estrògens i progesterona, i augmenten les gonadotropines, especialment la FSH. Originats per, i coadjuvants a aquests canvis hormonals apareixen tota una sèrie de manifestacions clíniques i variacions anímiques d’impacte variable. La dona presenta una progressiva atrofia del endometri uterí(4), una disminució de l’epiteli vaginal(5) amb una queratinització d’aquest, una disminució de la aposició de calci a la massa òssia, amb la conseqüent tendència a l’osteoporosi, i una modificació del patró de lípids en sang, augmentant els nivells de colesterol i amb una tendència a augmentar la pressió arterial. També poden aparèixer sufocacions (rubefacció), alteracions més o menys intenses de l’estat d’ànim, marejos, vertígens i cefalees.

 

Com es pot pal.liar la menopausa ?

En els casos problemàtics es tendeix a l’administració, sota prescripció medica, de teràpies hormonals substitutives o moduladors selectius dels receptors d’estrògens. Aquests tractaments exigeixen una exhaustiva valoració medica prèvia i es centren en compensar la manca de certes hormones amb la seva administració o des sensibilitzant els teixits sobre els que actuen. L’augment del risc de patir altres patologies, fruit d’aquests tractaments, es la que recomana limitar-ne la seva aplicació als casos medicament adients, prescrits i supervisats per l’especialista.

En els casos menys greus hi ha al mercat tota una seria de tractaments naturals per a minimitzar-ne els seus efectes.

Que són i per a que serveixen les Isoflavones ?

menopausa, tractament, tractaments, fol·licles ovàrics, menstruació, estrògens, progesterona,  gonadotropines, FSH, hormones, atrofia, endometri, vagina, relacions sexuals, sexualitat, dolor, osteoporosi, descalcificació, massa òssia, colesterol, pressió arterial, sufocacions, vertígens, marejos, cefalees, teràpia hormonal substitutiva, moduladors selectius dels receptors d’estrògens, isoflavones, soja, trèvol vermell, vitamina D, lecitina, lecithina, omega3, farmàcia andorra, farmàcia guerrero, medicaments internacionalsLes isoflavones son un grup de molècules d’origen vegetal, com per exemple la daidzeina, la gliciteina i la genisteina, que tenen propietats fitoestrogèniques. Es a dir, que en l’organisme humà tenen efectes similars als estrògens, tot hi que menys potents.

Aquestes substancies estan presents en molts vegetals comestibles, principalment llegums, i molt especialment en la soja. Les isoflavones de soja s’han convertit en els darrers anys en un tractament pal•liatiu dels desajustos produïts per la menopausa. Una altra font d’ isoflavones es el Trèvol Vermell.

Al actuar com un substitutiu parcial dels estrògens, els efectes de la disminució d’aquests queden reduïts, i es facilita una progressió cap a la post menopausa més lenta i confortable.

Com disminuir els nivells d’osteoporosi ?

L’osteoporosi d’origen menopàusic es el procés per el qual disminueixen els dipòsits de calci en les masses òssies, fruit de les alteracions hormonals esmentades. Es tracta d’una desmineralització òssia. Els tractaments anteriorment esmentats, al modular l’efecte de manca hormonal, contribueixen a frenar dit procés. Tanmateix existeix tota una sèrie de productes i fàrmacs que augmenten la redipositació el calci a l’os, reinvertint així els efectes. Molts son de prescripció mèdica i altres, com les combinacions de calci i vitamina D, son de lliure venta.

Com tractar l’aparició de relacions sexuals doloroses ?

La disminució de l’epiteli vaginal i la queratinització d’aquest, es a dir, la reducció de flexibilitat de la vagina i l’augment de sequedat, solen comportar sovint un augment de la dificultat en mantenir relacions sexuals satisfactòries, així com poden augmentar el risc d’infeccions. Els tractaments topics i lubrificants son els que solen donar millors resultats en aquest camp.

Com controlar els nivells de colesterol ?

Sens dubte, un exercici moderat i una dieta equilibrada són la millor eina per a mantenir en unes xifres de colesterol en sang saludables. Així mateix, com a una ajuda, hi ha tota una sèrie de productes al mercat amb substancies que col•laboren a disminuir-ne els nivells, com la lecitina (sovint de soja) i l’omega3. Finalment, si els mètodes anteriors no presenten resultats o son impracticables, existeixen una gran varietat de fàrmacs sota prescripció medica que poden esser usats.

(1)Pot però arribar a esser sobtada, o durar més temps, fins hi tot.

(2)Si apareix amb anterioritat, sense una causa patològica, es considera menopausa precoç.

(3)El fol•licles són els responsables de la maduració dels òvuls als ovaris

(4)L’endometri uterí és la part de l’úter on, en el cas d’embaràs, s’implanta l’embrió.

(5)Es tracta de la capa de teixit més externa de la vagina.

 

Tornar a la pàgina principal
Productes relacionats amb la Menopausa